

# 28<sup>th</sup> Meeting Agenda – Day 1

#### Crowne Plaza Annapolis, Arundel Ballroom 173 Jennifer Road, Annapolis, MD 21401

### (Presentations Available at: <u>https://www.gps.gov/governance/advisory/</u>) (Day 1 Livestream: <u>https://youtube.com/live/pag3HtApkms?feature=share</u>)

### Wednesday, May 3, 2023

9:00-9:05	BOARD CONVENES	Mr. James J. Miller, Executive Director, National Space-Based PNT Advisory Board, NASA HQ	
(5 min) 9:05-9:30	Call to Order, Logistics, & Announcements Welcome & Introductions	Dr. Brad Parkinson, 1 <sup>st</sup> Vice Chair, PNTAB, and Gov. Jim	
(25 min)	<ul> <li>Meeting Goals &amp; Objectives (10 min)</li> </ul>	Geringer, 2 <sup>nd</sup> Vice Chair, PNTAB, and Gov. Jim	
	PNT Board NASA Sponsor Opening Remarks (15 min)	Mr. Badri Younes, Deputy Associate Administrator for Space Communications and Navigation, NASA HQ	
9:30-10:00 (30 min)	Celebrating 50 Years of GPS Serving Humanity	Dr. Brad Parkinson, 1 <sup>st</sup> Vice Chair, PNTAB	
	Theme 1	: PNT Policy	
10:00-10:15 (15 min)	PNT EXCOM Policy Update	Mr. Harold (Stormy) Martin III, Director, National Coordination Office for Space-Based PNT	
10:15-10:45	Greetings from PNT Executive Steering Group Chairs: Thoughts on PNT Governance	Mr. Fred Moorefield, Deputy Chief Information Officer, DoD	
(30 min)	<ul> <li>DoD Perspective (15 min)</li> <li>DOT Perspective (15 min)</li> </ul>	Dr. Robert Hampshire, Deputy Assistant Secretary for Research and Technology, DOT	
10:45-11:00	BREAK		
(15 min) 11:00-12:30	Subcommittee Updates: Topics & Priorities (15 min each)	Subcommittee Chairs	
(90 min)	`` ´ ´ ´		
	<ul> <li>Communications &amp; External Relations (CER)</li> <li>Education &amp; Science Innovation (ESI)</li> </ul>	<ul> <li>Mr. Dana Goward</li> <li>Dr. Jade Morton / Prof. Terry Moore</li> </ul>	
	<ul> <li>Energing Capabilities, Applications, &amp; Sectors (ECAS)</li> </ul>	<ul> <li>Dr. Frank van Diggelen</li> </ul>	
	<ul> <li>International Engagement (IE)</li> </ul>	- Mr. Matt Higgins	
	- Protect, Toughen, & Augment (PTA)	- Dr. John Betz	
	- Strategy, Policy, & Governance (SPG)	- Mr. Jeff Shane	
12:30-1:30	LUNCH (Queen Anne Ballroom)		
(1 hr)			
	Theme 2: Emerging GNSS Capabilities	s & Alternative PNT – Synergies with GPS?	
1:30-2:00 (30 min)	Galileo HAS and Open Service Navigation Authentication (OSNMA) – virtual briefer	Ms. Fiammetta Diani, Head, Market Development, European Agency for Space Programme (EUSPA), Prague, Czechia	
2:00-2:30 (30 min)	China's Strategic Approach to the Leveraging of its BeiDou System – virtual briefer	Dr. Sarah Sewall, Executive Vice President, Strategic Issues, InQTel	
2:30-3:00 (30 min)	PNT as a Service (PNTaaS) Solution Benefits	Dr. Alison Brown, President & CEO, NAVSYS Corporation	
3:00-3:15 (15 min)	BREAK		
	Theme 3: Protect, Toughen, and Augment – Ensuring Access to GNSS Services		
3:15-3:45 (30 min)	2023 Space Threat Assessment: Trends in Development, Testing, and Use of Counterspace Weapons	Ms. Makena Young, Associate Fellow with the Aerospace Security Project, Center for Strategic and International Studies (CSIS)	
3:45-4:15 (30 min)	Toughening via Reducing Export Restrictions on GNSS Adaptive Antennas	Mr. Tim Murphy, Member, PNTAB	
4:15-4:45 (30 min)	DOT System-of-Systems Interference, Detection, and Mitigation	Mr. James S. Aviles, DOT OST-R Office of the Assistant Secretary for Research and Technology	
4:45-5:15 (30 min)	Nationwide Integration of Time Resiliency for Operations (NITRO)	Dr. Laura Callahan, Special Advisor to Vice Chief, National Guard Bureau	
	DHS Update: Progress in Toughening & Augmenting PNT in	Mr. Michael Roskind, Strategic Defense Initiatives Section Chief, Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA)	
5:15-5:45 (30 min)	Critical Infrastructure	cyberseeurity und hyrusinaetare beeurity figeney (Cloff)	
	Critical Infrastructure         Key Highlights & Closing Thoughts:         – Deliberation Preparation for May 4	All members, led by Dr. Parkinson	



# 28<sup>th</sup> Meeting Agenda – Day 2

Crowne Plaza Annapolis, Arundel Ballroom 173 Jennifer Road, Annapolis, MD 21401

(Presentations Available at: <u>https://www.gps.gov/governance/advisory/</u>) (Day 2 Livestream: <u>https://youtube.com/live/bGoCvOD3fQg?feature=share</u>)

### Thursday, May 4, 2023

9:00-9:05 (5 min)	BOARD CONVENES Call to Order	Mr. James J. Miller, <i>Executive Director, National Space-Based</i> <i>PNT Advisory Board, NASA HQ</i>
9:05-9:15 (10 mins)	PNTAB Leadership Observations from Day 1 & Member Feedback	Dr. Bradford Parkinson, 1 <sup>st</sup> Vice Chair, PNTAB, and Gov. Jim Geringer, 2 <sup>nd</sup> Vice Chair, PNTAB
	Theme 4: Updates from International Members & Representatives	
9:15-10:45 (90 min)	Countries/Associations - Croatia - Australia - United Kingdom - Resilient Navigation and Timing (RNT) Foundation - Consumer Technology Association (CTA) - International Air Transport Association (IATA)	Representatives (15 min each) - Dr. Renato Filjar - Mr. Matt Higgins - Prof. Terry Moore - Mr. Dana Goward - Mr. David J. Grossman - Mr. Jeff Shane
10:45-10:55 (10 min)	BREAK	
10:55-11:55 (1 hr)	Roundtable Discussion	Subcommittee Chairs to Present Findings and/or Proposed Recommendations
11:55-12:00 (5 min)	Wrap-Up - Determine date & venue for next meeting	Dr. Bradford Parkinson, 1 <sup>st</sup> Vice Chair, PNTAB, and Gov. Jim Geringer, 2 <sup>nd</sup> Vice Chair, PNTAB
12:00-1:00 (1 hr)	LUNCH – Working as needed (Queen Anne Ballroom)	
1:00	ADJOURNMENT	